Petang semalam, saya start agak lewat la buat Biskut Sarang Semut nih. Ye la, saya kemas dapur then baru buleh nak Biskut.
Mula-mula buat adunan nye, 1st yang saya bakar tu, tak menjadi, OMG!! Ye la sekali sekala je buat biskut mana tak nye. Biskut tu macam tak jadi biskut sarang semut huhuhu.. kembang semacam mcm muffin versi kecik lak. huhu terlebih tepung jagung..
Saya tambah tepung gandum kat adunan yg seterusnya, baru biskut saya nampak ok lah. apa -apa pun.
Jom tgk gambar.. (Maaflah, presentation fail once more time huhu ;'( )
*
*
*
Hah, ginie lah yang sepatutnye rupanye..hehe
sedap (angkat bakul sendiri hihiks), and FYI yang menabur coklat rice tu, Papa..hihik hasil tgn orang lelaki.
Saya tanya Papa kenapa tabur banyak sangat Coklat Rice tu, buleh Papa jawab
" Kata Biskut Sarang Semut, jadik kena tabur byk la. Konon byk semut "
huhuhu Imaginasi sungguh husband i nie.
Anyway, ini resipinye ok,
BISKUT SARANG SEMUT
Bahan :
350 gm tepung gandum + 100 gm tepung jagung
1 buku mentega (250 gm)
100 gm gula castor (saya blend gula prai jdk halus hihiks)
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
sedikit hiasan - manik atau apa-apa sesukahati anda
Cara :
1. Ayak kedua jenis tepung.
Bahan :
350 gm tepung gandum + 100 gm tepung jagung
1 buku mentega (250 gm)
100 gm gula castor (saya blend gula prai jdk halus hihiks)
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
sedikit hiasan - manik atau apa-apa sesukahati anda
Cara :
1. Ayak kedua jenis tepung.
1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul sebentar. Masukkan esen vanila.
3. Dah rata, masukkan tepung dan gaulrata adunan.
simple je kan.
SELAMAT MENCUBE HIHIKS ;p
2 comments:
biskut fav kamek masa kecik2 dolok tok jess..
hihiks, sama la kita kak.. Anyway, biskut tok senang jak molah nya tapi sakit tgn mok nekan huhuhu...
Post a Comment